Szinte nincs olyan kert, ahonnan hiányzik a paradicsom. Talán már itt-ott piroslanak, vagy éppen sárgállanak, netalán lilulnak is a paradicsom gyümölcsök. A húsos bogyótermések gyümölcsként is meghatározhatók. A paradicsom is olyan növény, hogy sose dőlhetünk hátra, várva hogy beérjen. Egész nyáron akad vele tennivalónk.
Paradicsom karózása
A paradicsom karózása is folyamatos figyelmet érdemel féldeterminált vagy lugasa fajtáknál, hiszen a növényt folyamatosan újra meg újra rögzíteni kell. A lugas paradicsomot legjobb egy szálon nevelni. Azaz minden mellékhajtást el kell távolítani (lásd. később). Nagyon ügylejünk a tőtávolságra. Ha 70 cm-nél közelebb kerülnek ezek a fajták, akkor a növények idővel igencsak összeérnek, ami növeli az átfertőzés veszélyét. A karókat rögtön kiültetéskor szúrjuk le, hogy a gyökereket később ne károsítsuk.
Paradicsom hónaljazása
Egyik örökös program az öntözés mellett a csirkézés vagy hónaljazás. Ki miként nevezi! A lényeg, hogy az előkandikáló oldalhajtásokat folyamatosan ki kell csipkednünk ahhoz, hogy a paradicsomok szára megerősödjék, dúsan, jó minőségben teremjen. Kivétel a koktélparadicsomok, amelyek kis termetű növények, és ragyogóan nevelhetők balkonon is.
Kieső paradicsomtövek pótlása
Kiskertben, ahol minél inkább igyekszünk mellőzni a vegyszereket alternatív megoldásként a beteg növényi részek eltávolítását értjük. Paradicsom esetében ez gyakran az egész növény kiesését jelenti. A felkészült kiskertész azonban szinte az egész szezonban rendkelezik paradicsompalántával, hogy keletkezett helyet kipótolja. A csirkézés, azaz hónaljazás során kitört 3-5 cm méretű oldalhajtásokat gyökereztető porba mártás után azonnal dugjuk tiszta, annyira tömörített homokba, hogy még az ujjunkat is nehezen tudjuk beledugni, és már meg is van az utánpótlás. A kitörés azért előnyösebb, mint a metszőollóval való kivágás, mert nem viszünk át az ollóval fertőzést, és egyszerűbb végrehajtani. A palánták később nyugodtan átültethetők földbe, nagyobb cserépbe. Szerencsére a paradicsom gyökere nem olyan érzékeny,szemben a paprikáéval, és jól tűri az átültetést. Kiültetés előtt sose feledkezzünk meg a palánták edzéséről, ami nyáron leginkább az árnyékolást, majd onnan a fokozatos fényhez szoktatást jelenti, rendszeres öntözés mellett.
Paradicsom feltöltögetése
Ha nem vagyunk elég ügyesek, a paradicsompalánták bizony gyengécske száron növekednek. Ezért már a beültetéskor az alsó levélpárt nem árt eltávolítani, és olyan mélyre beültetni a palántákat, amennyire lehetséges, hogy minél erősebb szárat növesszenek. Később, a burgonyához hasonlóan töltögessük őket. Ha elfekvő a nyurga paradicsompalánta, akkor se essünk kétségbe, hanem óvatosan, a szára nehogy megroppanjon, fektessük az oldalára, és takarjuk földdel egészen a lomblevelekig. A betakart részek mindig úgy gyökereket fejlesztenek.
Paradicsom tápanyagellátása
Jól előkészített, előző éveben istállótrágyázott, komposztot is tartalmazó kerti földbe ültetett paradicsom meghálálja, ha keserűsó oldatával permetezik. Fél dkg keserűsó 1 liter vízben. Nő a terméskötődés, a termés méret és javul a minőség is.
Vegyszeres védekezés a kártevőkkel, kórokozókkal szemben
A paradicsomokat mostanában igencsak tizedeli a paradicsomvész. Ha egy kicsit nem figyelünk, vagy éppen olyan az évjárat, időjárás, egy pillanat alatt elviheti növényeinket a terméssel együtt. De a kiültetett növényeket más betegségek is fenyegetik. Például a lisztharmat. A paradicsom fitoftórás betegségéről itt olvashat: Fitoftórás betegség burgonyán és paradicsomon. Megjelenhetnek baktériumos fertőzések is.Meglephetik őket a vándor poloskák, ellepve a növényeket, károsítva a termést, ehetetlenné téve azt. Elsősorban a fiatal hajtásokat és a képződő termést károsítják. Még szerencse, hogy a csigák kevésbé szeretik szőrös hajtásait, és terméséhez sem férnek hozzá, nem úgy, mint a kabakosok esetében, ahol az érdes, szőrös levelet, szárat békén hagyják, de a virágokat, zsenge termést megharapdálják, ami elég ahhoz, hogy ne tudjuk elkészíteni a rakott patisszont, amire annyira fájt a fogunk.
Persze a növény megszüntetése csak a legutolsó megoldás. Rovarkártevők ellen sikeresen alkalmazhatunk sárga lapos csapdázást, ami kizárólag kiskerti körülmények között nem csak a kártevő megjelenéséről informál, már ha felismerjük, hanem gyéríti is a számukat. De permetezhetünk is. Gombabetegségek ellen viszonylag jó szívvel alkalmazhatunk egészségre viszonylag kevésbé ártalmas kén, réz tartalmú szereket. (Elfogyasztásuk tilos!) Gombabetegségek (kivéve lisztharmat, szürkerothadás) ellen használhatunk megelőző jelleggel bordóilét. A lisztharmat és a paradicsomvész ellen megelőzésképpen bordóilé+kén. Adhatunk még rézgálic meszes oldatát. Manapság az erőteljes növényvédő szerek úgy sincsenek szabad forgalomban. Ha kézen-közön elmentett régi szerekhez jutnánk, tartsuk be a várakozási időt, illetve alkalmazásukat gondoljuk meg, hiszen végső soron nem csak a kártevőket, kórokozókat, hanem magunkat, családunk „mérgezzük” ezekkel a szerekkel.
Védekezés természetes módon
Védekezés gombák, baktériumok ellen
Paradicsom gombabetegségei – megelőzés
Első feladatunk, hogy ellenálló fajtát válasszunk! A talajlakó gombák fertőzése ellen az alsó leveleket távolítsuk el, hogy a levelek ne érintkezzenek talajjal, így csökkentve a fertőzésveszélyt. Másik lehetőség, a mulcsozás. Különösen a szalma mulcsvédelem igen hatékonyan. A mulcsozás egyéb előnyei mellett itt kiemelendő a talajból való fertőződés veszélyének csökkenése. De azt ne feledjük, hogy a mulcsozás nem egyszeri feladat. Egész nyáron pótlást igényel. Természetesen száraz kaszálékot éppoly eredménnyel használhatunk. Öntözéskor csak a talajra juttassunk ki vizet, a lombot ne öntözzük, így csökkentve a peronoszpórás megbetegedést.
Növényi permetlé paradicsom betegségei ellen
Próbálkozhatunk növényi permetlékkel is. Lisztharmat ellen próbálkozhatunk a következőkkel: Megelőzésképpen zsurló (Equisetum arvense) lével. Továbbá szódabikarbónás permetezéssel, víz:só arány 10:1. Baktériumos betegségek estében: ánizs illatú turbolya (Anthriscus Celefolium) lével, macskagyökér (Valeriana officinalis) lével, hagyma lével.
A paradicsom baktériumos betegségei ellen gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) konyhasós oldatával permetezhetünk. A permetlé elkészítésnek receptje a gazigazító szerint (kártevől ellen, paradicsomtól függetlenül): 500 gramm friss, vagy 50 gramm száraz gilisztaűző varádics 10 liter vízben 24 órán keresztül áztatva, majd 30 percig gyengén főzve. Kihűlés után a főzetet átszűrjük. A Természetbarát védekezés ajánlja 20 literhez két kanál só. Így alkalmas a bakteriális fertőzések kezelésére.
Egy régi bevált recept a paradicsomvész ellen a tejes permetezés, amit csak megelőzésképpen alkalmazhatunk hetente egyszer az alábbi recept szerint: 4 liter vízhez 1 liter tej, az oldatba egy „morzsányi” rézgálicot, és a felülethez tapadás végett egy evőkanál mosogatószert adunk. Az első zöld bogyó megjelenésekor lehet elkezdeni a permetezést.
Jutka mama tanácsai nedves időben fellépő betegségek ellen:
Védekezés kártevők ellen
A higiénia, gyommentesítés nagyon fontos! Már említettük a sárga lapok használatát a kártevőkkel szemben (pl. üvegházi molytetű), a megtámadott lombok eltávolítását. Fénycsapda paradicsom levélaknázó-moly ellen. Meztelencsigák ellen: nedvességelvonó poranyagok pl. mészpor, porított szuper-foszfát. Gyapottok bagolylepke ellen: fény- és szexferomoncsapdák. A rovarcsapdákról itt olvashat bővebben. Forrás és ajánlott böngészésre: Zsigó György A paradicsom
Minden nap egyszer járd körbe a konyhakertet és gyűjtsd be, majd pusztítsd el a vándor poloskákat. A vándorpoloskák elleni védekezésről itt olvashatsz: Már garázdálkodnak a vándorpoloskák
Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz kártevők kártétele ellen kifejlesztett termésvédő hálót!
Próbálkozhatunk különböző összeültetésekkel is, de ez még a telepítés idején ajánlott. Cikk ajánlat: Hasznos társítások
Egyéb problémák: Mitől repedezik a paradicsom?; Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?
Jutka mama tanácsait itt nézheted meg. Jutka mamával itt találkozhatsz!
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás